Viden

Forebyggelse af tryksår og smertelindring lykkes, når vi vælger underlag til borgers vægt og har plejeplaner

Underlag, der former sig efter kroppen, trykfordeler og giver stabilitet til at bevare mobilitet. Undgå forskydningskræfter ved bevægelse og forflytninger. Tænk hele vejen rundt 24 timer i døgnet. 

Det er ikke spørgsmålet om sårstadie eller om borger er i lav, middel eller høj risiko, men vigtigt at vælge det, der passer til den enkelte borger. Om borger er tynd, normalvægt, overvægt eller bariatrisk: Vælg til borgers vægt.
Udfør plejeplan for borgerne, som også kaldes “Care bundles”.

Trykfordeling fremmer også sårheling, restitution og er uundværlig til smertelindring i rehabiliteringsforløb.

SAFE Med Produkter vil liggende og siddende følge kroppens konturer og yde effektiv trykfordeling og smertelindring. Generelt er det vigtigt at trykket er godt fordelt på en madras eller siddepude, og trykket skal være fordelt på en stor berøringsflade. Et lavt gennemsnitligt tryk samtidig med ikke at have kraftige trykpunkter er vigtigt. Ved knoglefremspring er pointen at have så lille en forskel som muligt i grænseområderne.

Kun 1 ud af 50 personer har brug for en luftdynamisk vekseltrykmadras eller et automatisk vendesystem. Det vil sige 49 personer ud af 50 får den bedste hjælp ved at ligge på en statisk trykfordelende skummadras, der passer til personvægten og bevarer den vigtige mobilitet.

Tryksår og vævsskader - Hvorfor de opstår?

Deformation af væv er hovedårsagen. Tryksår forekommer på grund af forskydningskræfter af det bløde væv.  Når væv belastes ved at sidde i en stol eller ligge i en seng deformeres væv. Det er i grænseområderne skaden indtræffer først. Deformation af væv er en større faktor end manglen på blodtilførsel. Høj belastning (tryk + forskydning) giver meget deformation  som væv ikke kan klare, og et tryksår/vævsskade vil udvikle sig i løbet af kort tid. Efter længere tid med let belastning af væv med mindre blodforsyning vil tryksår også udvikle sig.

TRYKFORDELING og at ændre stilling uden forskydningskræfter og friktion vil forhindre vævsskader. TRYKFORDELING giver længere tid mellem lejringsintervaller, og er dermed meget vigtigt i forhold til at undgå tryksår/vævsskader.

Det samme er gældende når tryksår/vævsskader skal hele. En mulig total trykaflastning af en kropsdel fremmer en helingsproces, men trykfordeling med et lavt tryk er tilstrækkelig hjælp til helingsprocessen, når den er konsekvent.

FOREBYGGENDE handling: Hvis borger er immobil eller har aktivitetsbegrænsninger, har diabetes, dårlig blodcirkulation, nedsat følesans, dårlig ernæringstilstand, er inkontinent, svedende eller i behandlingsforløb, der giver risiko for tryksår/vævsskader, så skal der foretages forebyggende handling.

Vigtigt at lejringspuder, siddepuder og madrasser er LYDLØSE til borgere med demens.

Trykfordeling er også smertelindrende – Hvorfor virker det?

Når skummadrassen eller siddepuden former sig og trykfordeler, så kommer der bedre balance mellem muskler, knogler og led. 
Trykfordeling med formbar skum er smertelindrende ved mange lidelser og kroniske tilstande, fordi det følger kroppen. 

Vælg trykfordelende skumunderlag til borgers vægt: madrasser, siddepuder, toiletpuder, bækkenstolspuder og badestolspuder, der former sig og bevarer bæreevnen.

Undgå den varme hælstøvle! 
Brug muligheder for lejring af ben og hæle med sikker og behagelig trykfordeling og trykaflastning. 

Hælløfter og hælaflastning med underbensstøtte kan gøres både sikkert, enkelt og behageligt. 

Brug tagrendepuder til placering under ben og hæl med total aflastning af hæl til både meget tynde og bariatriske borgere. 

Brug lejringspuder til aflastning af ører, hofter, under knæ og til stabilt sideleje.
Foretag knæknæk i sengen eller placer skråpude under lår før hovedgærde hæves for at forebygge forskydningskræfter.
 

Både BEDRE og BILLIGERE – siger mange terapeuter med erfaring. 

Ressourcer

Om siddepuder, tryk og vævsskader, Siddestillingskompagniet